23/4/10

Acción en los accesos de entrada a la ciudad de Valencia por la posible ubicación del ATC en Zarra

 
Quinze escaladors de la Plataforma Tanquem Cofrents, demanen el tancament de Cofrents en l'Aniversari de Txernòbil i mostren la seua oposició a la instal·lació d'un cementeri nuclear centralitzat (ATC).

Marfull-AE Agró, col·lectiu que forma part de la Plataforma Tanquem Cofrents ha desplegat avui quatre grans pancartes de huit metres, reclamant el tancament de Cofrents justament a pocs dies de recordar la catàstrofe de Txernòbil, un episodi d’enorme gravetat que no volem veure repetit en cap lloc i tampoc en Cofrents.
Els escaladors s’han situat en les zones d’entrada i eixida de la ciutat de València per a recordar el començament del compte arrere del final de Cofrents (2011), mostrant en les seues pancartes missatges com: “No un altre Txernòbil”, “No al Cementeri Nuclear”, “Tanquem Cofrents”. A més, porten  huit bidons que simulen les 7000 tones de residus radioactius d’alta intensitat de les centrals nuclears espanyoles, que viatjaran per tota la Comunitat Valenciana si se situa l'ATC a Zarra.
            Els pronuclears, abans de l’accident de Txernòbil, repetien que era impossible un accident d’aquesta magnitud. Després de l´evident fracàs i de la catàstrofe, s’esforcen en dir que un accident igual no podrà repetir-se. Potser resulte poc probable que es repetesca un accident per les mateixes causes, però qualsevol lliberació important de radioactivitat a l’exterior ja seria un desastre impossible d’assumir per a cap país. Nosaltres no volem que Cofrents puga patir un accident ni que siga cent vegades menor que Txernòbil. Però mentre la nuclear segueix funcionant el risc es manté i s´incrementa amb l’envelliment de la central.
            El propi ministeri d’indústria ha denunciat que les empreses elèctriques pretenen estalviar recursos econòmics en aspectes que afecten la seguretat i sabem com s’ha ocultat informació i s’han manipulat dades en el cas de la nuclear d´Ascò.
            A Cofrents s’ha denunciat també una política de reducció de despeses en formació del personal, i que porta a emprar treballadors temporals amb baixa qualificació en tasques delicades. Informes confidencials però que han acabat coneixent-se, com l´informe WANO, demostren que en Cofrents es mantenen pautes inadequades de funcionament, que incrementen els riscos. De manera reiterada la nuclear pateix incidents deguts a fallades humanes, a errors mecànics i a desgasts de materials. No estem disposats a soportar que un d’aquests incidents menors acabe convertint-se en un greu accident de conseqüències irreparables.
            La bona notícia és que les alternatives energètiques netes i renovables ja existeixen, poden aplicar-se a gran escala i poden substituir perfectament a l’energia nuclear i, en pocs anys, també a d’altres energies contaminants. No hi ha problemes tècnics ni econòmics per poder prescindir de l’energia nuclear, sinó falta de voluntat política. Els recursos econòmics que encara ara s’emporten les energies contaminants i perilloses han de dedicar-se a les renovables, que poden generar més llocs de treball i més energia per unitat d’inversió i que no tenen els perills què té la nuclear i els seus residus eterns.
            Volem un futur més net i més segur per als valencians i valencianes. Volem un model energètic renovable i que acabe quan abans l’energia nuclear. No volem un Txernòbil a casa nostra ni en cap lloc. Que es tanque Cofrents quan abans.


En prensa: Las Provincias  Denigrante titular de la noticia...

Comparte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada