31/1/10

Acción en el Día del árbol contra la política forestal de la Generalitat

 
MARFULL-AGRÓ i la plataforma BOSC VIU s´oposen als tallafocs del Parc del Túria i demanen una gestió forestal més ecològica.

             El diumenge 31, dia de l´arbre, un grup de representants dels col.lectius Marfull-Agró, integrats en la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, BOSC VIU, han desplegat una gran parcarta en la zona on esta eliminant–se la vegetació per a demanar que cessen les agressions forestals que porten a la degradació del bosc.

             
             S´ha triat aquest dia i aquest lloc pel seu simbolisme. El dia de l´arbre ens ha de servir de recordatori de la situació del bosc i de les agressions que pateix i ha de ser un bon moment per reclamar una altra manera de fer les coses que protegesca i no destruesca el bosc; que conserve i recupere la valuosa vegetació forestal.



            Mentre que la versió oficial de la Conselleria sobre l´estat del bosc resulta triunfalista i autocomplaent, les agressions que pateixen els ecosistemes forestals són múltiples i la degradació del bosc va en augment. El urbanisme descontrolat, les infrastructures mal ubicades, les tales injustificades, les males estratègies de silvicultura preventiva i les roturacions de sòl forestal segueixen avançant en totes les comarques.


            La destrucció de vegetació forestal en el bosc de la Vallesa és un exemple més, però molt greu, de degradació del bosc. Resulta especialment lamentable per diferents motius. En primer lloc per què es tracta d´un paratge protegit on la conservació de l´ecosistema hauria de ser la prioritat i on les actuacions de gestió haurien de ser exemplars i sense impactes negatius.
           En segon lloc perquè les actuacions denunciades (apertura de grans tallafocs sota les línies elèctriques que, en conjunt, representen una tremenda alteració de l´ecosistema i el paisatge) no tenen cap justificació donat que hi ha alternatives aplicables molt menys impactants, amb costs raonables, i provades amb eficàcia en altres llocs.


           
           Finalment, encara és mes greu perquè les actuacions estan autoritzades i avalades per la mateixa administració (Conselleria de Medi Ambient) que hauria de preservar la biodiversitat i evitar l’erosió de les nostres terres. La Conselleria és plenament coneixedora que podría modificar la normativa sobre gestió anti-incendis de les línies d´alta tensió i que podríen aplicar-se actuacions de molt baix impacte, almenys en les zones d´alt valor ecològic i paratges protegits. La seua negativa a aplicar aquestes mesures resulta inexplicable i injustificable.
           De res servirà fer repoblacions simbòliques o invocar la quantitat d´hectarees protegides només sobre el paper, mentre la política forestal de la Conselleria continue la senda de la insostenibilitat i la degradació del bosc. Demanem una política forestal sostenible, amb base científica, participativa i respectuosa amb els ecosistemes. Volem un bosc viu.


En prensa:
http://www.reman.es/medio_ambiente_y_naturaleza/2010/02/tendidos-electricos-y-deforestacion-power-lines-and-deforestation/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada